De wens van de Volkswagen-groep om records te verbreken met elektrische auto’s strekt zich nu uit tot een van ‘s werelds zwaarste offroad-uitdagingen. Autoblog meldt dat Audi is begonnen met het testen van de RS Q E-Tron, een vanaf het begin een hybride off-roader waarvan hij hoopt dat hij de algemene overwinning zal behalen in de Dakar Rally van 2022. Als dat zo is, zou het de eerste geëlektrificeerde auto zijn die de slopende competitie wint.

De RS Q E-Tron vertrouwt op een elektrische aandrijflijn met twee aangepaste Formule E-motoren, één op elke as. Omdat je midden in de woestijn geen laadstation zult vinden, gebruikt Audi een raceklare TFSI-motor als onderdeel van een energieconvertor die de batterij oplaadt tijdens het rijden en remmen. Dit is dus geen emissievrije auto, maar hij blijft in een relatief efficiënte vermogensband (tussen 4.500 tpm en 6.000 tpm) die de milieu-impact van de racer zou moeten verminderen.

De machine moet ook zeer aanpasbaar zijn. In tegenstelling tot veel EV’s zijn de voor- en achterassen niet mechanisch met elkaar verbonden – software zorgt in plaats daarvan voor de koppelverdeling. Dat zorgt niet alleen voor een gemakkelijk herconfigureerbaar centraal differentieel, maar bespaart ook de massa die normaal zou worden gebruikt voor een conventioneel differentieel en cardanas.

Audi is van plan om in 2021 met de machine deel te nemen aan meerdere crosscountry-rally’s voordat hij in januari deelneemt aan de Dakar Rally.

Als Audi succesvol is, zal de RS Q E-Tron een sterker pleidooi houden voor milieuvriendelijke uithoudingsraces. Hoewel het geen pure EV is, kan het extreem lange etappes (tot 500 mijl) aan met een aanzienlijk kleinere emissievoetafdruk. Het zal je ook niet verbazen dat Audi meer wil dan alleen opscheppen. Het verwacht dat de lessen die uit de auto zijn getrokken, ook in productieauto’s terechtkomen. We zouden niet rekenen op iets met een vergelijkbare aandrijflijn wanneer de VW-groep overstapt op EV’s, maar het is gemakkelijk om elektrische SUV’s en cross-overs voor te stellen die beter geschikt zijn voor off-road rijden.

Alle door Engadget aanbevolen producten zijn geselecteerd door onze redactie, onafhankelijk van ons moederbedrijf. Sommige van onze verhalen bevatten gelieerde links. Als u iets koopt via een van deze links, kunnen we een aangesloten commissie verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in