Beweeg over, precisielandbouw – precisiebijenteelt is waar alle toekomstgerichte boeren aan denken. BeeHero is snel gegroeid sinds zijn debuut en zaadronde vorig jaar, en $ 19 miljoen aan nieuwe financiering betekent dat het verder kan schalen dan zijn oorspronkelijke markten en meer toepassingen kan vinden voor zijn unieke verzameling gegevens verzameld van duizenden actieve honingbijen netelroos.

Het bedrijf voorziet bijenkasten van IoT-technologie, waardoor het mogelijk wordt om de bewegingen en gezondheid van hun bijen praktisch in realtime te volgen en dingen zoals mijtenplagen op te sporen voordat ze te ver gaan. Het resultaat is een enorme verbetering van de gewasopbrengst, gezondere bijenkorven en minder ritten in de tractor. De gebruikelijke methode om bijenkorven te plaatsen en vervolgens om de paar weken naar buiten te rijden om ze te controleren, is traag en inefficiënt; een bijenkorf kan in die tijd zijn ingestort of bestuift ineffectief, waardoor hectares velden worden veroordeeld tot een onproductief seizoen.

“De manier waarop bestuiving tegenwoordig wordt afgehandeld, is een uitdaging”, zei BeeHero CEO en mede-oprichter Omer Davidi. “Er is een tekort aan netelroos; je krijgt een doos, je weet niet wat erin zit, je hoopt er maar het beste van. Dit is geen effectieve manier om uw bestuiving te strategiseren. Je moet de stressoren, de verscheidenheid aan inputs en outputs begrijpen… maar om dit te doen met oudere, minder data-intensieve industrieën is moeilijk.”

Afbeeldingscredits: BeeHero

Ondanks de uitdagingen om in wezen te lanceren tijdens de eerste paniekerige maanden van de pandemie, zei Davidi dat hun tractie opmerkelijk was toen ze erachter kwamen hoe ze die verbinding konden maken met boeren, van wie velen langzaam maar zeker moderne oplossingen adopteren. Ze staan ​​sceptisch tegenover de voordelen en vermoeden begrijpelijkerwijs dat oprichters van startups die snelle oplossingen bieden (via videogesprekken en virtuele demo’s, niet minder) charlatans zijn.

“Oorspronkelijk zei ik, jongens, we moeten iedereen vertellen dat we het aantal zonnebloemen of cashewnoten met honderd procent hebben verhoogd! Maar je moet voorzichtig zijn. Ze doen dit al generaties lang op dezelfde manier. Als je uit het niets zegt: ‘Ik heb het allemaal door,’ verlies je onmiddellijk je geloofwaardigheid’, legde hij uit. “Dus moesten we te weinig beloven en te veel leveren, en het dwong ons om een ​​lager onboarding-proces op te bouwen. Als ze de resultaten zien, willen ze dat jaar na jaar doen.”

Het werk heeft echter zijn vruchten afgeworpen en BeeHero werkt nu samen met een aantal van de beste amandeltelers in Californië, dat de productie van dat gewas wereldwijd domineert. Tegen het einde van het jaar verwacht het 100.000 netelroos te beheren en de grootste bestuivingsleverancier in de VS te zijn (ze zijn momenteel de vierde grootste).

De BeeHero-app op een smartphone met gezondheidsstatistieken van de bijenkorf.

De BeeHero-app op een smartphone met gezondheidsstatistieken van de bijenkorf.

De ronde van $15MA is afkomstig van ADM Capital, Rabo Food and Agri Innovation Fund, iAngels, FirstTime, J-Ventures, UpWest, Entrée Capital, Good Company, de Arison Group en Gaingels. Het bedrijf heeft ook $ 4 miljoen aan subsidies gewonnen van de Europese Commissie, de BIRD Foundation en de Israel Innovation Authority.

Het primaire doel van de verhoging is om uit te breiden buiten de VS en amandelen. Het plan is om eerst uit te breiden naar bessen, avocado’s en appels en vervolgens naar gewassen als zonnebloem en sojabonen. Zelfs kasgewassen zoals tomaten zijn mogelijk. Australië en Europa staan ​​beide op de lijst, maar het hangt af van partnerschappen en andere factoren, hoewel het geld er tenminste is.

Davidi hoopt dat de groeiende database met bijenactiviteiten op andere manieren van onschatbare waarde zal blijken te zijn, hoewel hij realistisch was over het stadium waarin ze zich bevinden.

“Als datawetenschapper kan ik je vertellen: we weten niets”, gaf hij toe. Maar “wij” betekent de industrie in het algemeen, en BeeHero bouwt verreweg de grootste verzameling bijen-aangrenzende gegevens die er zijn. Weten hoe netelroos en bestuiving reageren op verschillende weerspatronen, gewassen en plantstijlen, pesticiden, invasieve soorten (ze letten op moordhorzels) en een dozijn andere factoren zou enorm waardevol zijn en het werk van het bedrijf is nog maar net begonnen.

“We leren dit bijvoorbeeld nog maar net, maar bijen weten 30 minuten voordat het gebeurt van regenval”, zei Davidi. Waarom? Hoe? Ze hebben gissingen, maar hoe dan ook, het kan een nuttig gegevenspunt zijn voor boeren – en waarschijnlijk voor de bijenteelt in het algemeen.

Onderzoekspartnerschappen met het World Bee Project en het Japanse Ministerie van Cultuur, onder meer in de academische wereld en daarbuiten, tonen aan dat er in deze schat aan gegevens nog onbenut potentieel zit. Nu bestuiving zo belangrijk is voor het in stand houden van de wereldvoedselvoorziening en bijen onderhevig zijn aan een toenemend aantal bedreigingen, zullen we alle inzichten gebruiken die we kunnen krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in