Colonial Pipeline zal binnenkort zijn normale activiteiten hervatten nadat het gedwongen werd om te stoppen vanwege een ransomware-aanval. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het op 12 mei om 17.00 uur Eastern Time is begonnen met het hervatten van de dienst. Aangezien het enige tijd zal duren om benzine en diesel te leveren aan alle gebieden die het bedient, kunnen sommige locaties kampen met brandstoftekort. Colonial belooft echter “zoveel benzine, diesel en vliegtuigbrandstof te vervoeren als veilig mogelijk is”, “totdat de markten weer normaal worden”.

Het pijplijnbedrijf was het doelwit van de DarkSide-ransomwaregroep, die bijna $ 5 miljoen aan bitcoin eiste. Koloniaal is een belangrijke brandstofbron voor de oostkust en de situatie veroorzaakte brandstoftekorten. Het zei niet of het nu in staat is om brandstofzendingen te hervatten omdat het betaalde, maar volgens CNN kon Colonial zijn belangrijkste gegevens ophalen zonder dat de betaling van eigenaar verwisselde. Het bedrijf werkte naar verluidt samen met Amerikaanse agentschappen om een ​​sleutelserver offline te halen om de cyberaanval te verstoren, waardoor het zijn systeem kon herstellen vanaf back-ups.

CNN zegt dat Colonial zijn activiteiten heeft onderbroken omdat het factureringssysteem tijdens de aanval was aangetast. Het moest eerst het systeem repareren voordat het zijn bedrijf kon herstarten, en dat kostte wat tijd om te realiseren. Colonial bevestigde niet of dat echt het geval was en of het de aanvallers iets betaalde.

CISA en de FBI bevestigden dat DarkSide werd gebruikt als een “ransomware-as-a-service” om het pijplijnbedrijf aan te vallen. In “ransomware-as-a-service” -arrangementen krijgen de ontwikkelaars van de ransomware een deel van wat de aangesloten maatschappijen (de daadwerkelijke cyberaanvallers) krijgen. Een CNN-bron zei dat de partner bij deze aanval waarschijnlijk Russisch was. DarkSide zei eerder echter dat het apolitiek is en dat het alleen maar ‘geld verdienen’ was.

Alle door Engadget aanbevolen producten worden geselecteerd door ons redactieteam, onafhankelijk van ons moederbedrijf. Sommige van onze verhalen bevatten gelieerde links. Als u iets koopt via een van deze links, kunnen we een aangesloten commissie verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in