De NFT van Edward Snowden heeft voor maar liefst 2.224 Etherium of ongeveer $ 5,5 miljoen verkocht op een veiling die een dag duurde. Het digitale kunstwerk, getiteld Stay Free, gebruikt de pagina’s van de historische uitspraak van de rechtbank die oordeelde dat de massale surveillance-activiteiten van de National Security Agency in strijd waren met de wet om een ​​beeld te vormen van het gezicht van de klokkenluider op basis van een foto gemaakt door Platon. Het is gemaakt met behulp van open source-software en is net als andere NFT’s ondertekend en geverifieerd.

Het veilingresultaat van Stay Free overtreft ver het toch al schandalige bedrag ($ 2,9 miljoen) dat Jack Dorsey vorige maand kreeg voor een NFT van zijn eerste tweet. Net als Dorsey zal Snowden de opbrengst van de veiling niet in de zak steken: het geld gaat naar de Freedom of the Press Foundation, de non-profitorganisatie waar hij als president fungeert.

NFT’s of niet-vervangbare tokens zijn meestal stukjes foto’s, video’s en andere digitale objecten die zijn ondertekend en geverifieerd door de maker. Wanneer iemand een NFT koopt, krijgt hij het eigendom van een uniek stukje code dat is opgeslagen op een blockchain. Zoals we schreven in onze diepgaande uitleg van wat NFT’s zijn, “[Y]Je kunt een bestand duizend keer dupliceren en ze zullen allemaal hetzelfde blijken te zijn, maar alleen het bestand dat aan een NFT is gekoppeld, is de real deal. ”

Hoewel NFT’s artiesten en makers kunnen helpen, beginnen steeds meer mensen hun bezorgdheid over hun impact op het milieu te uiten. Wanneer een kunstenaar zijn werk op een blockchain “pepert” zodat hij een NFT kan maken, begint hij een proces dat veel rekenkracht en energie vergt. De Freedom of the Press belooft CO2-compensaties te kopen die gelijk zijn aan de voetafdruk van Snowden’s NFT en “zal binnenkort details over dat proces delen”.

Alle door Engadget aanbevolen producten worden geselecteerd door ons redactieteam, onafhankelijk van ons moederbedrijf. Sommige van onze verhalen bevatten gelieerde links. Als u iets koopt via een van deze links, kunnen we een aangesloten commissie verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in