Eind 2019 begon Betelgeuze, de rode superreus die de schouder van het sterrenbeeld Orion vormt, abrupt donkerder te worden. Aanvankelijk dachten sommige astronomen dat de ster stervende was en op het punt stond te ontploffen in een supernova, maar dat is nooit gebeurd. In plaats daarvan keerde Betelgeuze terug naar zijn normale helderheid.

In een nieuw artikel gepubliceerd in Nature, zeggen wetenschappers dat het “grote dimmen” van Betelgeuze gedeeltelijk werd veroorzaakt door een gasbel die door de ster werd uitgeworpen. Met behulp van de Very Large Telescope (VLT) in Chili analyseerden Miguel Montargès van het Observatoire de Paris, Frankrijk en zijn team beelden van rode superreus.

“Ons algemene idee is dat er een koele plek op de ster was die, vanwege de lokale temperatuurdaling, ervoor zorgde dat eerder uitgestoten gas condenseerde tot stof”, vertelde Emily Cannon, een van de co-auteurs van de studie, aan de BBC. “Dus de koele plek op het oppervlak zou de ster in eerste instantie zwakker doen lijken. Maar dan zou deze condensatie van stof bijdragen aan de snelle daling van de helderheid van de ster.”

Helaas voor degenen die ergens in hun leven een supernova hopen te zien, wordt aangenomen dat het incident geen indicatie is dat Betelgeuze het einde van zijn levensduur nadert. Als we het in kosmische termen hebben, is dat iets dat tientallen, en zelfs honderden, duizenden jaren verwijderd kan zijn,

Alle door Engadget aanbevolen producten zijn geselecteerd door onze redactie, onafhankelijk van ons moederbedrijf. Sommige van onze verhalen bevatten gelieerde links. Als u iets koopt via een van deze links, kunnen we een aangesloten commissie verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in