Afbeelding tegoed: Devindra Hardawar/Engadget

Om het scherm van de XPS 15 tot het uiterste te drijven, wendde ik me tot Ang Lee’s Gemini Man, een van de weinige films die in 4K met HDR met 60 frames per seconde kunnen worden bekeken. Zeg wat je wilt over de film, maar het OLED-scherm zorgde ervoor dat de schietpartij tussen Will Smith en zijn jongere kloon bijna net zo opwindend was als het kijken in de bioscoop. Natuurlijk heeft het geen volledige 4K-resolutie, maar dat merk je niet echt tijdens het kijken. Nog een bonus: de opwaarts gerichte luidsprekers van Dell hebben het grootste deel van de actie goed werk geleverd.

Buiten video maakte het OLED-scherm van de XPS 15 het kijken naar zo ongeveer alles een plezier. Ik heb nog nooit zoveel plezier gehad bij het scrollen door websites met veel tekst – zelfs het noteren van ideeën in Evernote voelde een beetje bevredigender, dankzij de ultraheldere tekst. Foto’s vielen zo ongeveer van het scherm, zoals je zou verwachten. Het DCI-P3-kleurbereik is ongeveer 25 procent breder dan het meer gebruikelijke sRGB, wat betekent dat afbeeldingen meer diepte kunnen laten zien.

De enige manier waarop het scherm van de XPS 15 er beter uit zou kunnen zien, was als het een cue van gaming-laptops zou nemen en een snellere verversingssnelheid zou bieden. Als u boven 60 Hz gaat, zien scrollen van afbeeldingen en tekst er direct soepeler uit, maar het zal waarschijnlijk een paar jaar duren voordat werkgerichte notebooks van die technologie profiteren.

PCMark 10

3DMark Night Raid

ATTO schijfsnelheden (top lezen/schrijven)

Dell XPS 15 (Intel i7-11800H, NVIDIA RTX 3050 Ti 45w)

5,966

22.264

2,8 GB/s / 2,6 GB/s

Dell XPS 15 (Intel i7-10875H, NVIDIA GTX 1650 Ti)

3.962

18.500

3 GB/s / 2,4 GB/s

Surface Laptop 4 15″ (AMD Ryzen 7 4980U Surface Edition, Radeon)

4.620

15.517

1,9 GB / s / 985 MB / s

ASUS ZenBook Duo (Intel Core i7-1165G7, Xe grafische kaart)

4.704

15.315

3,3 GB/s / 2,48 GB/s

Onze XPS 15 review-eenheid werd aangedreven door een acht-core Intel i7-11800H, 16GB RAM en een 45-watt versie van NVIDIA’s RTX 3050 Ti GPU. Dat is aan de lage kant van het potentiële stroomverbruik van die GPU – hij kan tot 80 watt gaan – wat betekent dat hij veel minder capabel is dan dezelfde kaart in een gaming-notebook. Toch zou het een enorme upgrade moeten zijn van de GTX 1650 Ti van vorig jaar. In de GPU-gerichte Geekbench 5 Compute-benchmark scoorde de XPS 15 bijvoorbeeld ongeveer 6.000 punten meer dan het model van vorig jaar.

Ik kan me niet voorstellen dat te veel mensen de XPS 15 zullen beoordelen op zijn spelmogelijkheden, niet wanneer je snellere schermen en mogelijk betere hardware kunt krijgen voor vergelijkbare prijzen van speciale laptops. Maar als je gewoon af en toe een beetje Overwatch-actie wilt hebben, is het goed genoeg om 70 fps te bereiken in Overwatch op 2.560 bij 1.600 (1.440p+) bij de hoogste grafische instellingen. Eerlijk gezegd heeft het genoeg kracht om de meeste moderne games aan te kunnen. Probeer ze alleen niet op 3,5K af te spelen.

Devindra Hardawar/Engadget

De XPS 15 scoorde ook ongeveer 50 procent hoger in de PCMark 10-benchmark, iets wat ik zou toeschrijven aan zowel die Intel CPU als de NVIDIA-hardware. Je kunt verwachten dat het de meest intensieve werklasten met gemak aankan. Het is erin geslaagd om een ​​4K-videobestand van één minuut te transcoderen naar 1080p in 35 seconden met behulp van Handbrake en de NVIDIA-encoder.

Het toetsenbord en het trackpad van de XPS 15 zijn ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Ik waardeerde de brede lay-out en responsieve toetsen van het toetsenbord, hoewel ik hoop dat Dell manieren zoekt om nog meer diepte toe te voegen. Het zou leuk zijn als een deel van die CherryMX-technologie van Alienware’s gaming-laptops zijn weg zou vinden naar de XPS-lijn. Het trackpad is ondertussen luxueus soepel. Geen klachten daar.

Dell XPS 15 OLED

Devindra Hardawar/Engadget

Ik zou graag meer dan drie USB-C-poorten zien, maar ten minste twee van hen ondersteunen Thunderbolt 4. En ik zal een laptop altijd extra krediet geven voor het opnemen van een SD-kaartsleuf van volledige grootte. Dat zullen fotografen overal waarderen. Ik was ook verrast om te ontdekken dat het OLED-scherm de levensduur van de batterij van de XPS niet zo veel deed als ik dacht dat het zou doen. Het duurde negen uur en 55 minuten in onze batterijbenchmark, vergeleken met 10 uur en 10 minuten op het model van vorig jaar met een 4K+ LCD.

Het enige nadeel van de XPS 15 is dat Dell wat traag was met het toevoegen van OLED. Vergeet niet dat het bedrijf zei dat OLED sinds CES 2019 naar de XPS 15 zou komen. Ik was verrast dat Dell het vorig jaar niet in het herontwerp van de XPS 15 heeft opgenomen en ik wed dat de pandemie de zaken een beetje heeft vertraagd. Maar andere pc-makers, zoals ASUS, waren veel sneller met het bouwen van OLED-laptops, dus het is moeilijk om excuses te maken voor Dell.

Dell XPS 15 OLED

Devindra Hardawar/Engadget

De nieuwe XPS 15 begint bij $ 1.300 met een Core i5-processor, geïntegreerde grafische kaart, 8 GB RAM en een 256 GB SSD. Je zou $ 2.000 moeten betalen om onze recensie-eenheid te pakken met een 512 GB SSD. Dat zijn redelijke prijzen voor 15-inch werkpaardmachines, vooral wanneer de 16-inch MacBook Pro een nogal pijnlijke $ 2.400 is en nog steeds een verouderde negende generatie Intel-chip heeft.

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat Dell na vorig jaar veel zou doen met de XPS 15. Maar de toevoeging van OLED gaat een lange weg. Het is een van de beste schermen die je tegenwoordig op een laptop kunt vinden. Het is zelfs zo goed dat het de XPS 15 bijna perfect maakt.

Alle door Engadget aanbevolen producten zijn geselecteerd door onze redactie, onafhankelijk van ons moederbedrijf. Sommige van onze verhalen bevatten gelieerde links. Als u iets koopt via een van deze links, kunnen we een aangesloten commissie verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in