Ik denk dat de vraag niet zozeer in de elektra gezocht moet worden, maar in de energie. Stel, dat paar is een gezin met twee dochters, die zoon, en twee ouders. Eén dochter hockeyt, vader doet aan motorcross, etc, etc. Het huis is verder jaren ’80 bouw met middelmatige isolatie, ‘conventioneel’ dubbelglas, en een reguliere gas-gestookte CV ketel met slechts één thermostaat die het hele huis regelt.

De gein is dat het energieverbruik van auto’s, motoren, verwarming, en andere zaken, als je het strict in kWh uitdrukt, natuurlijk veel hoger ligt — zelfs het lezen van een boek (en een boek kost ook energie om te produceren en in de winkel/bol.com doos te leggen) kost energie in de vorm van de verwarming en het licht (wat dan weer wél elektrisch is).

Ik denk dat stap 1 is om hobby verbruik van de PC natuurlijk parallel te leggen aan ander energie verbruik. Elke week naar de hockey met een benzine/diesel auto is, als je uitgaat van 18kWh/100km (maar benzine/diesel dus minder efficiënt dus denk eerder 60kWh), ook een forse energiebron. Tot zover “rechtlullen energieverbruik PC”.

En dan nu vanuit een Tweakers concept even advocaat van de duivel spelen… een PC is natuurlijk in elk aspect een COP1 (of lagere…) verwarming. Op een beetje licht en verplaatsing (geluid) na (wat met hedendaagse LED backlights ~95% efficiënt is) is alles wat een PC verbruikt aan elektriciteit warmte. Met goede isolatie an sich redelijk goede verwarming in plaats van gas (wat minder efficiënt is — puur naar energieverbruik kijkend, gas brand nooit helemaal perfect immers).

Een PC is is echter een gek ding.

Een moderne CPU kan van 2-3Watt idle met gemak naar 90-115W springen (moderne AMD cpu’s) of zelfs bijna 300 als je kijkt naar een high-end alder lake CPU zoals een 12900K. GPU’s zijn niet veel beter. Dus het ene moment heb je een PC die vrolijk 20-30W idle verbruikt, een paar momenten later zit hij op 100% CPU en GPU en knalt het geheel richting 800W met dan ook nog een monitor die naar de 120W kan gaan: dat is heel erg in de buurt van 1KW aan verwarming.

In dit verhaal weten we echter te weinig om echt te kunnen oordelen. Wat voor PC heeft die jongen? Wat voor tuning/overkloks draaien er (een overklok is een hele slechte investering, de hoeveelheid performance staat niet in verhouding tot de hoeveelheid watt – er is een ‘badkuip van efficiëntie’ bij moderne chips). En belangrijker: wat zijn zijn limieten? Misschien helpt een undervolt die misschien 5% performance kost hem wel om meer dan 100W te besparen op de CPU. Misschien was een 5800X3D met 150W minder verbruik een minder dan 2% performance verlies tegenover een i9 12900K.

Er valt genoeg met PC’s te doen voor de tuning, zeker genoeg om de hobby duurzamer te maken.

Maar elk verhaal heeft meerdere kanten, en puur en enkel alleen om elektra te noemen is een lastig. Er is zoveel meer aan energie (en eigenlijk vindt ik daarom elektrificatie dubbel cool, je ziet je auto, verwarming, en alles wat je doet in één cijfer terug — en dat kun je zelf ook nog opwekken!).

Ik ben wel benieuwd welke kanten hiervan de Volkskrant gaat belichten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in