Tesla draait de mogelijkheid om te gamen in een rijdende auto toch terug. Het deed dit jaar meer opvallende aankondigingen, maar deze blijft niet. Het lanceerde eerder deze week de mogelijkheid, samen met de release van Sonic the Hedgehog. Hoewel er vooraf al grote veiligheidszorgen waren, is het pas nadat er onderzoek werd gedaan door de overheid overstag gegaan. Je kunt nu alleen nog gamen in een geparkeerde Tesla.

Gamen in een Tesla

Tesla is een innovatief automerk, maar soms wil het iets te snel innoveren. Gamen in een rijdende auto bijvoorbeeld, dat is waarschijnlijk pas een goed idee als het apparaat echt volledig zelfrijdend is. Aangezien we daar nog lang niet zijn, had Tesla beter even kunnen wachten met het uitrollen van deze mogelijkheid. Nu heeft het de functie eerder deze week geïntroduceerd om hem vervolgens toch weer offline te halen.

Waarom Tesla ervoor koos om de functie beschikbaar te maken, dat is onbekend. Eerder kon je ook op het grote scherm in het midden van het dashboard gamen, maar alleen als de auto geparkeerd stond. Een zeer welkome functie voor ouders die niet meer aan het voetbalveld van hun kinderen mogen staan door de coronamaatregelen of mensen die om andere redenen even wat tijd moeten doden in de auto.

Rijdend spelletjes doen

Door het uitrollen van de mogelijkheid om te gamen terwijl je rijdt, krijg je vanzelfsprekende veiligheidsproblemen, schreef The New York Times. Nu zal iemand tijdens actief rijden op de snelweg met meer dan 100 kilometer per uur waarschijnlijk zelf ook begrijpen dat gamen geen briljant plan is, maar denk bijvoorbeeld aan file rijden: als je stilstaat, dan mag je gamen, maar het is niet verstandig om te blijven gamen terwijl je met een paar kilometer per uur aangesloten probeert te blijven op je voorganger. Dan zit een ongeluk niet in een klein hoekje, maar in een heel grote, vanzelfsprekende hoek.

Aan de andere kant is dat waarschijnlijk niet waarvoor Tesla dit op deze manier heeft uitgerold. Het vraagt namelijk wel of je niet de chauffeur bent. Je moet dus voor je rijdend gaat gamen bevestigen dat je de passagier bent. Hoewel het een vriendelijk gebaar is dat de bijrijder ondertussen een potje kan gamen, is het alsnog niet een geweldig plan. Ten eerste omdat de chauffeur alsnog erg kan worden afgeleid door het bewegende beeld en ten tweede omdat je op het middenconsole waarschijnlijk toch liever andere informatie laat zien.

Grote veiligheidsrisico’s

De NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) ging meteen al met Tesla in gesprek en startte een onderzoek naar de nieuwe functie, waarop Tesla nu heeft besloten de mogelijkheid terug te draaien. Het risico op een crash is te groot, ook als de chauffeur niet zelf speelt. Het was overigens niet alleen de NHTSA die op de bres sprong: er kwamen ook diverse klachten van Tesla-eigenaren binnen. Een persoon legde de vinger duidelijk op de zere plek: “Waarom is een fabrikant toegestaan om een afleidende livevideo te mogen creëren die tweederde van het scherm overneemt waarop een chauffeur moet bouwen voor al zijn voertuiginformatie?”

De ongeveer 580.000 Tesla’s die de Passenger Play-optie hadden gekregen, zullen dat onderweg gamen nu zien verdwijnen. Wil de bijrijder dus graag gamen in de auto, dan zal hij of zij de smartphone of Nintendo Switch moeten gebruiken, waardoor de bestuurder van de auto zich kan richten op dat waar autorijden om gaat: veilig van a naar b komen.

Laura jenny

Is ze niet aan het tikken, dan zweeft ze ergens in de wondere wereld van entertainment of in een vliegtuig naar een toffe plek in de echte wereld. Mario…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in