Al sinds zijn tiende loopt Ian Smeyers mee met zijn opa Nelis om glazen te wassen. “Mijn opa was een bekend figuur in Den Haag, hij werd ook wel de ‘opera zingende glazenwasser’ genoemd, omdat hij al zemend op zijn ladder de mooiste opera’s zong”, zegt Ian vol trots.

Advertentie wordt geladen…

Zelfs de toenmalige Koningin Beatrix heeft een keer onderaan opa Nelis’ ladder gestaan en luisterde vol bewondering mee.

Ian runt Nelis Company, een maatschappelijk betrokken glazenwassersbedrijf in Den Haag, daarnaast exploiteert hij de ‘Werkfabriek’, een coworking ruimte aan de Binckhorst.

Koekeloerders

Ian’s hele familie, van ooms tot neven, zitten al zolang hij zich kan heugen in de glazenwasserbusiness. Geboren en getogen in de Schilderswijk is hij blij ‘de ellende van de Schilderswijk’ ontgroeid te zijn. Hij kan zich nog wel goed identificeren met de kansarme jongens die hij begeleidt. “Ik begeleid jongens van de straat met een strafblad of omdat ze werkloos zijn”. Werklozen noemt Ian gekscherend ‘Koekeloerders’:

Koe-ke-loer-der (koekeloerde, heeft gekoekeloerd) 1 (informeel) zitten en uitkijken: hij zit de hele dag door het raam te koekeloeren

“In plaats van door het raam te koekeloeren, kunnen ze dat raam beter zemen. Zo leren de jongeren om structuur te hebben, samen met de benodigde werknemersvaardigheden. Jongeren moeten niet gamen, maar zemen”, zegt hij.

Foto: indebuurt

Straatjongens

Over het algemeen hebben straatjongens een goede ondernemersmentaliteit, stelt Ian. “Ze leren op straat al vroeg te manipuleren en om zich groter voor te doen dan ze zijn, zwakte wordt op straat meteen afgestraft.”

Deze rauwe skills probeert Ian om te buigen naar iets positiefs, door middel van coaching en intensieve begeleiding. “Iedereen krijgt een proefplaatsing van twee maanden en we koppelen een jongere aan een leermeester die ze helpt om de vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben in een professionele werkomgeving. Ook behalen ze de benodigde certificaten in deze periode die ze nodig hebben om verder te kunnen groeien.”

Advertentie wordt geladen…

Straatbende

Een mooi praktijkvoorbeeld is de 21 jarige Lionel, een jongen die heeft vastgezeten voor een ernstig delict, en in een Haagse straatbende opereerde. Ian: “Deze jongen heeft de ambitie om zijn leven te veranderen. Hij komt altijd netjes op tijd, dat is een goede indicatie dat hij gemotiveerd is. Hij is een ruwe diamant, normaal begeleid ik de jongeren niet meer persoonlijk, maar voor Lionel heb ik een uitzondering gemaakt.”

Naast het feit dat Lionel ervaring op doet als glazenwasser, werkt hij ook in de Werkfabriek. “Op deze manier werkt hij aan zijn sociale vaardigheden in verschillende omgevingen en ontmoet hij mensen die het beste met hem voor hebben, dat is erg belangrijk”.

Hand in hand

Ian zegt: “De Werkfabriek, waar ik ruimtes verhuur, gaat hand in hand met Nelis Company. De gemeente heeft de Werkfabriek een certificaat gegeven waardoor de jongens die ik nu aannemen zowel in de Werkfabriek als binnen Nelis Company werkervaring op kunnen doen. Een win-win situatie dus”.

Ian van Nelis Company en Werkfabriek. Foto pr

Lees ook…

  • Mary’s oliebollen in Loosduinen is verhuisd: ‘superspannend’

    Mary, van de oliebollenkraam in Loosduinen, staat dit jaar op een andere plek. De afgelopen 5 jaar was ze te…

  • Eén van de Twee Heeren is een dame: ‘We hebben veel geluk gehad’

  • Noa’s bedrijf heet Haagsche Kak: ‘Die drollen horen bij mijn werk’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in