JBL Synthesis biedt hifi kwaliteit audio om zo de beste geluidservaring te creëren voor een bioscoopervaring in een huislijke situatie. In de thuisbioscoop die gecreëerd is op stand 404 van Masters of Luxury zijn maarliefst 17 JBL speakers geïncorporeerd. Er bevinden zich vier speakers in het plafond, twee achterin, drie voorin die achter het scherm zijn verwerkt en zes aan de zijkanten. Ook zijn er vier 18 inch subwoofers toegevoegd om zo de meest ideale geluidskwaliteit te creëren.

Het vormen van een geluidsbubbel

Met deze JBL Synthesis speakers wordt geprobeerd een ervaring te creëren die niet onderdoet aan een publieke bioscoop. Het beeld van de thuisbioscoop wordt gecreëerd met een Sony VPL-VW520 beeldprojector. De projector kan beelden tonen op een resolutie van 4096 x 2160 pixels: de beelden worden dus weergegeven in een 4K-resolutie. In combinatie met de JBL Synthesis speakers wordt geprobeerd een soort geluidsbubbel te maken.

In deze geluidsbubbel ervaar je geluid als nooit eerder.

“Door de 17 speakers van JBL wordt niet duidelijk waar het geluid nu precies vandaan komt. Daarom lijkt het alsof je in een ‘geluidsbubbel’ zit.”

Dit meldt Michael Huigen van Audiac, die de presentatie van deze spectaculaire thuisbioscoop tot zijn rekening neemt. De geluidsbubbel wordt verder verwezenlijkt door speciale wanden in de thuisbioscoop, waardoor de akoestiek nog beter tot zijn recht komt.

Alle specificaties daargelaten, gaat het natuurlijk om de indruk die deze thuisbioscoop op ons maakt. Wat dat betreft is het begin al genieten geblazen: in één van de uiterst comfortabele stoelen kan je heerlijk onderuit gezakt alles op je af laten komen. Tijdens deze presentatie werden drie verschillende mediafragmenten laten zien en horen. Het eerste fragment was een deel van een concert van Michael Dublé, het tweede deel uit de film Oblivion en het laatste deel het nummer Thriller van Michael Jackson en videobeelden van This is it!

Beleven en genieten

Het concert van Michael Bublé kwam tijdens de presentatie sterk naar voren. Haarscherp geluid in combinatie met levensechte beelden doen je denken dat je zelf bij het concert aanwezig bent. Desondanks voelde dit fragment van de presentatie nog niet per se bijzonder aan. Bij dit eerste fragment krijg je nog niet het idee er middenin te zitten, maar dat oordeel veranderde snel toen Oblivion werd getoond.

Oblivion, de film uit 2013 met Tom Cruise liet het geluidsbubbeleffect beter tot zijn recht komen. De eerste minuut valt de indruk die het fragment maakt mee, maar nadat er een emmer de diepte instort en de vallende emmer overal door de thuisbioscoop gonst, zit je er meteen in. Het lijkt alsof de emmer overal door de kamer heen valt, maar waar het nou precies vandaan komt, weet je niet. Ook het wapen dat Tom Cruise in het fragment afschiet klinkt levensecht en je zou jezelf haast op het slagveld wagen in een oorlog.

De presentatie werd afgesloten met een stukje van Thriller. De bekende hit van Michael Jackson gonst fantastisch door de ruimte. Er is een lichte druk op de borst bij het luisteren van de hit, maar deze is niet vervelend te noemen. Het doet het nummer recht aan, net als de hele ervaring van de thuisbioscoop, want wat is dit tof!

jbl synthesis thuisbioscoop impressie

Compleet, maar erg duur

Na afloop van de presentatie kunnen wij ook niet anders concluderen dat alles wat er in deze thuisbioscoop getoond wordt meer is dan alleen kijken en luisteren. Het is zoveel meer: het is niet kijken of luisteren, maar beleven, meemaken en genieten! Alle drie de mediafragmenten zuigen je op en laten je pas los als het geweld voorbij is. Een thuisbioscoop was nog nooit zo compleet.

XGN sprak na afloop met Annemiek Heuvelmans-Driessen, een medewerkster van Harman.

Juist dit gevoel van een té sterke druk op de borst hebben wij ook niet ervaren: de druk van de audio was zelfs prettig te noemen tijdens de presentatie. Verder vertelde zij ons dat tijdens de VIP-night op donderdagavond een man en een vrouw de presentatie hadden bijgewoond, en dat de presentatie zo bijzonder werd gevonden door de vrouw dat zij haar man wel wou strikken om een dergelijke thuisbioscoop aan te laten leggen. Ook was het wegwerken van alle draden en speakers uit het zicht een belangrijk punt. Je ziet niets aan draden of apparatuur lopen in de thuisbioscoop, en vooral vrouwen lijken dit een aantrekkelijk punt te vinden.

Hoewel de thuisbioscoop meer dan indrukwekkend is en het het kijken naar een film of luisteren naar audio tot een heel nieuw niveau tilt, blijft dit voor veel mensen een droom. Aan dit alles hangt namelijk een prijskaartje van ongeveer 250.000 euro. Met een dermate hoge prijs ligt zo’n thuisbioscoop voor velen niet in het verschiet. Desondanks is dit niet anders te noemen dan een heel bijzondere ervaring die je meer dan ooit media doet beleven als nooit tevoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in