Deur: Remko Vermunt donderdag 12 augustus 12:33 – 2021

BERGEN OP ZOOM – De meeste kinderen zijn blij dat ze even niet naar school hoeven. Bij de Curio internationale schakelklas (ISK) zijn ze juist heel blij dat ze naar de zomerschool mogen. Meestal zijn het de ouders die het willen, maar hier hebben de jongeren zich zelf aangemeld. In Bergen op Zoom is de school deze week van start gegaan. Ze gaan aan de slag met taal, rekenen en sport, maar op een hele leuke manier.

De leerlingen zijn nog maar pas in Nederland, maar spreken al aardig Nederlands. Voor hen is het belangrijk om met de taal bezig te zijn. Alles wat ze tijdens de zomerschool leren is meegenomen. Deze kwetsbare jongeren kunnen vaak niet op vakantie. De sociale contacten hebben ze via school. “Ik vind het hier heel leuk. Anders zit ik de hele dag te gamen”, roept een leerling enthousiast.

Suus van Dort, onderwijsassistent, was verbaasd dat ze geen sprookjes kennen. “Ze zijn tussen de 12 en 18 jaar. Voor deze leeftijd lees ik normaal niet voor. Dat vinden ze te kinderachtig. Maar bij het sprookje van Sneeuwwitje hingen ze aan mijn lippen. De mooie tekeningen helpen hen om het verhaal beter te begrijpen. En ze vinden het fijn dat het altijd een goed einde heeft.”

Er bestaat meer dan alleen voetbal
Het thema deze week is ‘De Olympische Spelen’. Ze maken kennis met sporten die ze niet zo goed kennen. Voetballen doen ze overal, maar trefbal of bowlen niet. Ze zijn druk bezig met een sportkrant. Ze schrijven korte verhalen over onbekende sporten. De kleurige bladen hangen in de gang. Ze worden goed gelezen door de andere leerlingen.

Laura Peeters, docent bij Curio isk, vertelt dat ze het ook over voeding hebben. “Hoeveel suikerklontjes zitten er in een flesje frisdrank? We maken er dan meteen een rekenopdracht van. Als je een week lang elke dag een flesje frisdrank drinkt, hoeveel suikerklontjes krijg je dan naar binnen? En dan wordt er flink gestapeld met de suikerklontjes. Zo leren ze rekenen én iets over voeding”.

Een leerling had nog nooit een taart gebakken. Hij vond het heerlijk om te maken, maar om te proeven? “Voor de eerste keer was hij wel lekker”. Wat over was van de taart nam een van de jongens mee naar huis. “Hij was jarig en nodigde meteen een paar nieuwe vrienden van de zomerschool uit. Mooi om te zien hoe er nieuwe contacten worden gemaakt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in