De PlayStation 5 is inmiddels precies een jaar op de markt en sinds de release van de console zijn weer talloze games verschenen. Veel exclusieve PlayStation 5 games van Sony zelf zijn er alleen nog niet. Die zijn namelijk op één hand te tellen en zelfs dan heb je nog niet al je vingers nodig.

PS5 loopt achter

Het is niet vreemd om te denken dat Sony’s exclusieve PS5 games er hadden moeten zijn. Kijk maar naar een generatie eerder. Op de PS4-generatie waren er een jaar na release zes volledig exclusieve PS4-games, mits je InFamous First Light meerekent. Laatstgenoemde was immers eerst een uitbreiding voor InFamous Second Son voordat deze een standalone release kreeg.

Toch blijft het feit onderaan de streep dat de PS4 op dit punt in haar leven meer exclusieve games had. De PlayStation 5 heeft er namelijk slechts drie in de vorm van Demon’s Souls Remake, Returnal en Ratchet & Clank Rift Apart. Sony brengt namelijk veel van haar games niet alleen op de PlayStation 5, maar ook de PlayStation 4 uit.

Waar zijn de nieuwe mogelijkheden?

Doordat de architectuur van de platformen veel op elkaar lijken, is het gemakkelijk voor Sony om de games voor beide consoles te maken. Dit zorgt alleen wel voor veel onvrede bij hardcore PlayStation-fans. De PS4 houdt namelijk de ontwikkeling van gloednieuwe ervaringen op de PS5 tegen.

Zolang Sony heil ziet in het uitbrengen van games op beide consoles, moeten ontwikkelaars rekening blijven houden met het verouderde platform. Zijn de creatieve geesten bij Santa Monica Studios, Insomniac Games en Guerilla Games vrij om alleen voor de next-gen hardware te ontwerpen, dan zorgt dit voor nieuwe stappen in game design.

De SSD zorgt namelijk voor enorm veel nieuwe mogelijkheden. Zoveel werd al duidelijk in de presentatie van PS5-architect Mark Cerny toen hij de diverse mogelijkheden besprak. Maar ja, dit gaat natuurlijk niet werken als de PS4 ook in het achterhoofd moet worden gehouden en dat is wat Sony in het eerste jaar van de levensloop van de PS5 wilde.

Cross-gen releases zijn goed (voor Sony)

Voor Sony’s portemonnee is het logisch. De verkoopcijfers van de games zijn namelijk hoger als beide platformen bediend worden. Die extra geldzakken lijken overigens wel nodig. Het is geen geheim dat AAA-games maken enorm veel kost en voormalig PlayStation hoofd Shawn Layden gaf voor zijn vertrek al aan dat de huidige ontwikkelingsstructuur van grote games op springen staat.

Extra geld aan cross-gen games verdienen in het eerste jaar is voor Sony mogelijk de oplossing om de grote, nieuwe projecten van later in de PS5-generatie te bekostigen. Het is een theorie, want ja, wat er precies met de verdiensten gebeurt achter de schermen is niet publiekelijk bekend.

Ook geen exclusieve PS5 games in 2022

Wel is bekend dat Sony deze strategie nog even door gaat zetten. Ook in 2022 worden Sony’s grote exclusieve games namelijk cross-gen uitgebracht. Horizon Forbidden West komt namelijk naar PS4 en PS5. Eigenlijk is het alleen de titel van de Nederlandse studio waarvan het logisch is dat deze een cross-gen release krijgt.

De open-world game van Nederlandse bodem is oorspronkelijk als PS4 game ontworpen. Sinds de start van de productie is alleen duidelijk geworden dat de PS5 er al snel aan zou komen en dus werd besloten de game op beide platformen uit te brengen. Voor God of War Ragnarök en Gran Turismo 7 lijkt de vork alleen wat anders in de steel te steken.

Toen het vervolg op God of War werd aangekondigd tijdens een PS5 Showcase werd geïmpliceerd dat de game een exclusieve PS5 game zou worden. Inmiddels is duidelijk dat dit niet het geval is. Voor Gran Turismo 7 wordt het verhaal zelfs nog gekker, want die game werd ontworpen als een PS5 exclusive tot Sony anders besloot. Nu krijgt de nieuwe racegame ook een PS4-versie.

Geloof in generaties?

Het resultaat van de plannen van Sony is dat 2022 wederom een jaar lijkt te worden zonder daadwerkelijke PS5-games. Iedere grote PS5-game die op de planning staat uit eigen stal komt ook naar de PS4 en dus zijn er weer geen exclusieve PS5-games. Het geeft fans toch een beetje het gevoel alsof ze op een valse belofte zijn ingestapt voor de PlayStation 5.

Sony beloofde immers dat er geloof was in generaties. De PlayStation 5 zou een nieuwe generatie aan games inluiden, maar de potentieel reusachtige sprong is tot nu toe slechts een klein stapje gebleken.

Aan de andere kant van de vijver doet Xbox precies het tegenovergestelde. Het bedrijf heeft nog wat cross-platform games dit jaar, maar vanaf 2022 ligt de focus in ieder geval op exclusieve games als Redfall en Starfield. Die komen niet meer voor de Xbox One-generatie uit. Xbox is daarnaast ook het platform waar je de rest van dit najaar wil spenderen als het op exclusives aankomt.

Microsoft heeft net Forza Horizon 5 op de markt gebracht en de andere grote klapper van het najaar, Halo Infinite, staat ook nog op de planning. Volgend jaar is het bij Microsoft vervolgens tijd voor ware exclusives, terwijl we voor Sony moeten hopen dat 2023 het jaar wordt waarin we eindelijk exclusieve PS5 games zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in