Rhenen krijgt nieuwe stoplichten bij twee drukke kruisingen op de N233, de provinciale weg die dwars door de stad loopt. En ze worden minder ‘dom’ dan de oude verkeerslichten. De nieuwe lampen kunnen rekening houden met de verkeerssituatie.

Het gaat om de kruising van de N233 tussen de Rijnbrug en het Viaduct (officiëel Lijnweg/Zwarteweg) en bij de Achterbergsestraatweg: de drukke kruising waar een paar jaar geleden ook twee flitspalen zijn geplaatst. De huidige verkeersinstallaties zijn verouderd.

Volgende maand komen daar nieuwe stoplichten met een softwarevoorziening die slim en op maat kan inspelen op elke verkeerssituatie, aldus de provincie, die wegbeheerder is. Dus niet alleen op de dagelijkse spits maar ook op afwijkende situaties, bijvoorbeeld bij calamiteiten.

Verkeerscentrale in Huis ter Heide

De automaten worden aangesloten op de regionale verkeerscentrale in Huis ter Heide. Van hieruit wordt het netwerk van verkeerslichten beheerd. De lampen en drukknoppen van de verkeerslichten worden met nieuwe lampen beter zichtbaar, ook bij felle zon en bij slecht weer. En fietsers krijgen op de nieuwe drukknoppen te zien wanneer ze groen licht krijgen.

De regelautomaten van de verkeerslichten worden meteen voorbereid op de komst van een vernieuwde Rijnbrug, al is het nog maar de vraag wanneer en óf dat gaat gebeuren. Vorige week kwam de provincie Gelderland met het bericht dat het te veel geld gaat kosten. Voor de kerst komt vanuit Arnhem een definitief besluit over het project, maar het heeft er alle schijn van dat het project wat de provincie betreft niet door kan gaan.

De nieuwe verkeerslichten worden in de eerste week van november geplaatst. Dat gebeurt zo veel mogelijk buiten de spits, maar het gaat wel overlast opleveren. De snelheid voor het autoverkeer wordt verlaagd naar 30 kilometer per uur. Het vervangen van defecte detectielussen in het asfalt kan geluidsoverlast veroorzaken.

Onze excuses

Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.

Cookie-instellingen wijzigen

Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in