Microsoft lanceert binnenkort een speciaal apparaat voor het streamen van games, zo maakte het bedrijf vandaag bekend. Het werkt ook samen met een aantal tv-fabrikanten om de Xbox-ervaring rechtstreeks in hun met internet verbonden schermen in te bouwen en Microsoft is van plan om later dit jaar ook build-cloud-gaming naar de pc Xbox-app te brengen, met een focus op play-before-you- scenario’s kopen.

Het is onduidelijk hoe deze nieuwe apparaten voor het streamen van games eruit zullen zien. Microsoft gaf geen verdere details. Maar de kans is groot dat we het hebben over een Chromecast-achtige streaming-stick of een kleine Apple TV-achtige doos. Tot nu toe weten we ook niet met welke tv-fabrikanten het gaat samenwerken.

Het is geen geheim dat Microsoft optimistisch is over cloudgaming. Met Xbox Game Pass Ultimate maakt het het nu al mogelijk voor zijn abonnees om meer dan 100 consolegames op Android te spelen, bijvoorbeeld gestreamd vanuit de Azure-cloud. Over een paar weken zal het cloudgaming in de browser op Edge, Chrome en Safari openen voor alle Xbox Game Pass Ultimate-abonnees (het is momenteel in beperkte bèta). En later dit jaar komt Game Pass Ultimate ook naar Australië, Brazilië, Mexico en Japan.

In veel opzichten ontvlecht Microsoft gaming van de hardware – vergelijkbaar met wat Google probeert met Stadia (een poging die tot nu toe is mislukt voor Google) en Amazon met Luna. Het grote voordeel dat Microsoft hier heeft, is een grote bibliotheek met populaire games, iets dat meestal ontbreekt bij concurrerende services, met uitzondering van Nvidia’s GeForce Now-platform – hoewel dat een ander bedrijfsmodel heeft, omdat de focus niet op een abonnement ligt maar op het toestaan ​​van u om de games te spelen die u koopt in winkels van derden, zoals Steam of de Epic Store.

Wat Microsoft duidelijk wil doen, is het algehele Xbox-ecosysteem uitbreiden, zelfs als dat betekent dat het minder speciale krachtige consoles verkoopt. Het bedrijf vergelijkt dit met de overgang van de muziekindustrie naar cloud-aangedreven diensten ondersteund door onbeperkte abonnementsmodellen.

“Wij geloven dat games, dat interactieve entertainment, niet echt over hardware en software gaan. Het gaat niet om pixels. Het gaat om mensen. Games brengen mensen samen”,
zei Microsoft’s Xbox-hoofd Phil Spencer. “Games bouwen bruggen en smeden banden, en wekken wederzijdse empathie op bij mensen over de hele wereld. Vreugde en gemeenschap – daarom zijn we hier.”

Het is vermeldenswaard dat Microsoft zegt dat het speciale hardware niet afschaft en al aan de volgende generatie van zijn consolehardware werkt, maar verwacht niet snel een nieuwe Xbox-console.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in