Trevor Milton, de oprichter en voormalig uitvoerend voorzitter van elektrisch voertuigbedrijf Nikola, is door een federale grand jury beschuldigd van twee tellingen van effectenfraude en één telling van draadfraude. Milton is beschuldigd van liegen over “bijna alle aspecten van het bedrijf” om Nikola’s aandelen te vergroten.

De aanklacht beweert dat Milton het leek alsof Nikola veel verder was dan het in werkelijkheid was in termen van het hebben van volledig functionele EV’s. Het beweert dat hij een hand had bij het maken van een video waardoor het leek alsof een Nikola One-prototype zichzelf kon verplaatsen terwijl het daadwerkelijk van een helling rolde.

Milton beweerde ten onrechte dat het bedrijf “miljarden en miljarden en miljarden en miljarden” aan reserveringen ter waarde van voorbestellingen had en dat het bedrijf zijn eigen waterstof produceerde tegen vier keer minder dan de marktprijs, volgens de aanklacht. Hij wordt er ook van beschuldigd ten onrechte te beweren dat Nikola “game-veranderende” batterijtechnologie had ontwikkeld, dat het verschillende belangrijke componenten voor zijn EV’s in eigen huis ontwikkelde en maakte en dat “de totale eigendomskosten van Nikola’s vrachtwagens 20-30 procent lager waren dan die van dieselvoertuigen.”

Aanklagers beweren dat Milton, die in september ontslag nam in het licht van een onderzoek van de Securities and Exchange Commission (SEC), amateur-investeerders (of “retailinvesteerders”) aanviel en misleidde. Volgens de aanklacht verloren sommige van die investeerders honderdduizenden dollars.

Op de piekwaardering van Nikola had Milton ongeveer $ 8,5 miljard aan aandelen in bezit, zoals CNBC opmerkt. De grand jury stelt dat Milton eigendommen moet afstaan ​​”herleidbaar tot het plegen van genoemde strafbare feiten”. Dat kan de meer dan $ 1 miljard omvatten die Milton verdiende toen het bedrijf in juni 2020 naar de beurs ging.

De SEC diende donderdag ook een aanklacht in tegen civielrechtelijke effectenfraude tegen Milton. Het bureau vroeg een districtsrechtbank om Milton te dwingen “onrechtmatig verkregen winsten” te verbeuren en een boete te betalen. Het riep ook op tot een levenslang verbod op Milton die dienst doet als officier bij een bedrijf dat effecten uitgeeft.

Alle door Engadget aanbevolen producten zijn geselecteerd door onze redactie, onafhankelijk van ons moederbedrijf. Sommige van onze verhalen bevatten gelieerde links. Als u iets koopt via een van deze links, kunnen we een aangesloten commissie verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in