Het regelmatig testen van waterwegen en reservoirs is een nooit eindigende verantwoordelijkheid voor nutsbedrijven en gemeentelijke veiligheidsinstanties, en in het algemeen – zoals je zou verwachten – omvat het ofwel een boot of op zijn minst een stel steltlopers. Nixie doet het werk in plaats daarvan met een drone, waardoor het proces sneller, goedkoper en een stuk minder nat wordt.

De meest gebruikelijke methoden voor het testen van de waterkwaliteit zijn in lange tijd niet veranderd, deels omdat ze effectief en eenvoudig zijn, en deels omdat echt, wat ga je nog meer doen? Geen enkele software of webplatform zal tot in het midden van de rivier reiken en er een liter water uit halen.

Maar met de komst van drones die krachtig en betrouwbaar genoeg zijn om in professionele en industriële omstandigheden in te zetten, is de situatie veranderd. Nixie is een oplossing van de drone-specialisten van Reign Maker, met een op maat gemaakte monsterafname-arm of een in-situ sensorarm.

De monsterverzamelaar is in feite een lange verticale arm met een vergrendelingskooi voor een monstercontainer. Je zet de lege container erin, vliegt de drone naar de locatie en dompelt de arm onder. Wanneer het terugvliegt, kan de gevulde container worden verwijderd terwijl de drone zweeft en een nieuwe op zijn plaats wordt gezet om naar de volgende plek te brengen. (Deze omschakeling kan veilig worden gedaan bij wind tot 18 MPH en bemonstering bij stromingen tot 5 knopen, aldus het bedrijf.)

Afbeeldingscredits: Reign Maker

Dit zorgt voor snelle bemonstering op meerdere locaties – de batterij van de drone gaat ongeveer 20 minuten mee, genoeg voor twee tot vier monsters, afhankelijk van het weer en de afstand. Verwissel de batterij en rijd naar de volgende locatie en doe het allemaal opnieuw.

Ter vergelijking wees Reign Maker op de waterautoriteit van New York, die 30 monsters per dag van boten en andere methoden verzamelt, tegen een geschatte kostprijs (inclusief arbeid, bootbrandstof, enz.) van $ 100 per monster. Werknemers die Nixie gebruikten, konden gemiddeld 120 monsters per dag verzamelen, voor ongeveer $ 10 per stuk. Natuurlijk is New York waarschijnlijk een van de duurdere locaties hiervoor (zoals al het andere), maar de delta’s zijn behoorlijk groot. (De dipper-bevestiging zelf kost $ 850, maar wordt niet geleverd met een drone.)

Vermeldenswaard is dat de drone niet autonoom opereert; het heeft een piloot die zal vliegen met zichtlijn (wat de regelgeving en vereisten vereenvoudigt). Maar toch, dat betekent dat een team van twee, met een handvol reservebatterijen, dezelfde ruimte kan dekken die normaal gesproken een bootbemanning en meer dan een beetje brandstof nodig zou hebben. Momenteel werkt het systeem met de M600 en M300 RTK drones van DJI.

Mockup van de Nixie-app voor watertesten met meetwaarden voor verschillende locaties.

Afbeeldingscredits: Reign Maker

De drone-methode heeft als bijkomend voordeel dat er voor elk monster nauwkeurige GPS-locaties zijn en dat het water niet wordt verstoord wanneer het erin duikt. Hoe voorzichtig je ook stapt of een boot bestuurt, je duwt het water alle kanten op , mogelijk van invloed op de inhoud van het voorbeeld, maar dat is niet het geval als u boven uw hoofd zweeft.

In ontwikkeling is een slimmere versie van de sampler met een set sensoren die op locatie testen kunnen doen voor de meest voorkomende factoren: temperatuur, pH, verontrustende organismen, verschillende chemicaliën. Het overslaan van de stap om het water terug naar een laboratorium te brengen om te testen, stroomlijnt het proces enorm, zoals je zou verwachten.

Op dit moment werkt Reign Maker samen met het New Yorkse Department of Environmental Protection en in gesprek met andere instanties. Hoewel het systeem enige initiële investering, training en gewenning zou vergen, is het waarschijnlijk moeilijk om niet verleid te worden door de mogelijkheid van snellere en goedkopere tests.

Uiteindelijk hoopt het bedrijf (in overeenstemming met de tijdgeest) een meer traditioneel SaaS-aanbod aan te bieden waarbij waterkwaliteitskaarten in realtime worden bijgewerkt met nieuwe tests. Ook dat is nog in de tekentafelfase, maar zodra een paar klanten zich aanmelden begint het er een stuk aantrekkelijker uit te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in