Na jaren van belangenbehartiging zou de beweging voor recht op reparatie in de VS binnenkort een belangrijke doorbraak kunnen zien. Volgens Bloomberg zal president Joe Biden “in de komende dagen” de Federal Trade Commission (FTC) opdracht geven om nieuwe regelgeving op te stellen om consumenten in staat te stellen hun apparaten zelf en in onafhankelijke winkels te repareren.

Hoewel er nog niet veel details zijn over het uitvoeringsbesluit, zal het naar verluidt telefoonbedrijven vermelden als een mogelijk doelwit van regulering. Van boeren wordt echter verwacht dat ze de belangrijkste begunstigden zijn. Tijdens de briefing van het Witte Huis dinsdag zei perssecretaris Jen Psaki dat het bevel hen “het recht zou geven om hun eigen apparatuur te repareren zoals ze willen”. De economisch adviseur van het Witte Huis, Brian Deese, zei vrijdag dat het bevel in grote lijnen is bedoeld om “meer concurrentie in de economie te stimuleren, in dienst van lagere prijzen voor Amerikaanse gezinnen en hogere lonen voor Amerikaanse arbeiders”.

In de loop der jaren hebben staten in de VS geprobeerd om wetgeving over het recht op reparatie door te voeren. Bedrijven als Caterpillar, John Deere en Apple hebben echter consequent gelobbyd tegen deze inspanningen en beweerden dat ze consumenten in gevaar zouden brengen door de beveiliging en veiligheid van hun apparaten in gevaar te brengen. En tot op heden heeft geen enkele staat wetgeving aangenomen die het voor consumenten gemakkelijker maakt om hun producten zelfstandig te repareren. Zoals Motherboard opmerkt, zal het bevel van Biden de eerste keer zijn dat een president zich over de kwestie buigt.

“Big tech profiteert al te lang van consumenten, ten koste van lokale kleine bedrijven. We zijn zeer bemoedigd dat de Biden-administratie van plan is de regelgevende macht van de FTC te gebruiken om de concurrentie te herstellen”, vertelde een woordvoerder van iFixit. Engadget toen we contact opnamen met het bedrijf om naar de bestelling te vragen.

De verhuizing komt als steun voor het recht op reparatie van bewegingen in andere delen van de wereld. In 2020 zei de Europese Commissie dat ze wetgeving zou invoeren om fabrikanten ertoe aan te zetten producten te maken die gemakkelijker te repareren en opnieuw te gebruiken zijn. Datzelfde jaar stemde het Europees Parlement om de Commissie opdracht te geven een verplicht etiketteringssysteem te ontwikkelen en in te voeren dat een herstelbaarheidsscore toekent aan producten.

We hebben contact opgenomen met de Consumer Technology Association, die elektronicafabrikanten vertegenwoordigt, voor commentaar.

Update 18:00 ET: Commentaar van iFixit toegevoegd.

Alle door Engadget aanbevolen producten zijn geselecteerd door onze redactie, onafhankelijk van ons moederbedrijf. Sommige van onze verhalen bevatten gelieerde links. Als u iets koopt via een van deze links, kunnen we een aangesloten commissie verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in