Slimme thermostaten kunnen in de nabije toekomst voor flink wat belasting op het energienetwerk gaan zorgen, op ongunstige tijdstippen. Professor Max Zhang en student Zachary E. Lee van de Amerikaanse Cornell-universiteit deden onderzoek naar een ‘dom’ probleem.

Ze kwamen erachter dat de meeste Amerikaanse huiseigenaren hun slimme thermostaat op de fabrieksinstellingen laten staan. De thermostaten zetten hierdoor allemaal ‘s ochtends op hetzelfde tijdstip de verwarming aan. Met de transitie naar elektrisch verwarmen kan dit voor flinke pieken in de belasting op het stroomnetwerk gaan zorgen.

En dat gebeurt ook nog eens op een tijd dat de zon niet of nauwelijks op is, waardoor een groter deel van de energie uit fossiele brandstoffen gehaald moet worden. De slimme, energiebesparende thermostaten kunnen hierdoor uiteindelijk juist weer een negatief effect hebben op het klimaat.

Een echte oplossing voor het probleem hebben de onderzoekers nog niet. Meer mensen leren hoe ze de thermostaat zelf in kunnen stellen is een mogelijkheid. Of de thermostaten gewoon nóg slimmer maken natuurlijk.

De slimme thermostaat van Eneco

Bron:
Cornell

« Vorig bericht
Volgend bericht »

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in