(Afbeelding: Unsplash)

WiFi is niet meer weg te denken uit onze huizen, er groeit een generatie op die zich niet eens kan voorstellen dat we vroeger geen WiFi hadden. Tegelijk is WiFi soms een bron van frustratie, zeker als het netwerk instabiel is of er zelfs helemaal uitligt. Een bekend probleem daarnaast is dat de kwaliteit van het netwerk varieert afhankelijk van waar in huis je bent. In overleg met FRITZ! deden we een poging hier verbetering in aan te brengen.

FRITZ! is een merk van het Duitse moederbedrijf AVM dat in 2004 debuteerde met de FRITZ! box om sindsdien steeds meer marktaandeel te vergaren. Inmiddels is FRITZ! box een grote speler op de WiFi-markt met verschillende modems, routers, repeaters en andere internetproducten. In Nederland is FRITZ! bijvoorbeeld al opgenomen in de KPN-shop en vond zo haar weg naar het huis van ondergetekende. Voor ik het wist, bestelde ik er nog een repeater bij om het bereik van mijn FRITZ! box modem-router te vergroten en sindsdien was ik de trotse eigenaar van een heus Mesh-netwerk.

Mesh-netwerk

Als je nog nooit van Mesh gehoord hebt, volgt hier even een korte uitleg (via de website van AVM). De kenners mogen deze alinea overslaan.

Soms is alleen een WiFi-netwerk voor een woning niet krachtig genoeg. In enkele kamers wordt het langzamer of valt het af en toe uit. Mesh doet het volgende: meerdere gedistribueerde apparaten creëren meerdere WiFi-netwerken en combineren deze tot een enkel netwerk, zoals mazen in een net (in het Engels: mesh). Handig daarbij is dat het hele WiFi-netwerk daarbij slechts nog één naam en één wachtwoord heeft. Met Mesh geniet je dus heel eenvoudig van maximale snelheid bij het surfen, afspelen van video’s of gamen – naadloos tot in de verste hoekjes van elke kamer.

FRITZ!  box Mesh-netwerkMesh-netwerk uitgelegd (Afbeelding: AVM)

Duidelijk? Maar in mijn geval was het basis-Mesh-netwerk niet afdoende. Mijn huis is oud en hoog, met hele hoge plafonds (3,60 meter). Drie verdiepingen redde mijn WiFi-netwerk lang niet en op de tweede verdieping wonen twee veeleisende WiFi-gebruikers: jongens van 14 en 16 jaar. Daar staat ook de PS4 en die moet snel internet hebben, zoveel is mij wel duidelijk gemaakt. Beneden, bij de router in de buurt, doet de PS4 het wel goed met snel WiFi. Dat lukte boven echter bij lange na niet met het zwakke signaal van het ADSL-netwerk van KPN dat via de router verspreid werd als WiFi. Op sommige plekken van de eerste verdieping hadden we nog redelijk WiFi-signaal maar niet eens overal.

FRITZ! biedt de oplossing

Mijn oplossing? Ik had een powerline-adapter van KPN in de router geplugd met een ethernet-kabel. Op de tweede verdieping een tweede powerline-adapter die het signaal van beneden via het stroomnet oppikte en – versterkt door een WiFi-versterker – doorzette. Op die manier hadden we dus twee netwerken in huis: het FRITZ!-netwerk beneden en het KPN-powerline-netwerk boven. Probleem was echter dat dit tweede netwerk niet snel genoeg was, want geen Mesh, dus er moest alsnog een ethernet-kabel aan te pas komen naar de PS4.

Sparren met FRITZ! leverde de volgende oplossing op: als we de powerline-set van KPN nou eens vervingen door een FRITZ!Powerline 1260E-set van FRITZ!? Zo gezegd zo gedaan.

FRITZ!  box Mesh-netwerkDe modem-router (Afbeelding: AVM) FRITZ!  box Mesh-netwerkDe powerline-set (Afbeelding: AVM)

De installatie

Is aardig plug-and-play: de gebruiksaanwijzing is kort. Dat het nog even duurde en een paar keer opnieuw moest, kwam omdat ik niet geloofde dat het al klaar was en geen zin had om naar de tweede verdieping te lopen, iets in te pluggen, te wachten en er achter te komen dat het niet werkte. Maar achteraf was het al meteen goed gegaan. Iets meer vertrouwen in FRITZ! de volgende keer!

FRITZ!  box Mesh-netwerkMyFRITZ!App regelt je WiFi-netwerk (Afbeelding: AVM)

Met de gratis App kun je direct zien waar in huis de beste plek is qua signaal om je kastje te plaatsen, maar in het geval van een powerline is dat niet nodig, dat is meer voor repeaters. Ik heb direct de firmware van alle hardware geüpdatet, en daarna de powerline-adapters boven ingeplugd.

FRITZ! tips

Pro-tip 1: via fritz.box kun je in je browser inloggen op je FRITZ! box en van alles regelen in je Mesh-netwerk.

Pro-tip 2: hoewel dit eenvoudig is, had ik over het hoofd gezien dat er geen Mesh-icoontjes naast mijn powerlines stonden, dus was het Mesh-netwerk eerst niet actief boven. Deze tip gaat je veel tijd schelen, dus let op dat de icoontjes er staan, anders opnieuw instellen!

FRITZ!  box Mesh-netwerk

De powerline-ontvanger zit nu naast de router en zowel op de eerste als op de tweede verdieping heb ik een powerline-adapter ingeplugd. Beide pakken signaal via het stroomnet en zenden dit als supersnel Mesh-WiFi-signaal uit. Als eerste testje streamde ik wat YouTube-filmpjes op de moeilijkste plekken waar het signaal voorheen het zwakste was – inclusief vooruitspoelen en skippen. So far, so good. Nu pingen! Op verschillende plekken deed ik een speedtest, als laatste legde ik mijn telefoon op de PS4 en haalde er een snelheid van ruim 70 Mbps!

De router en de powerline-adapter

Met bonzend hart trok ik de ethernet-kabel uit de PS4 en wachtte in spanning de thuiskomst van mijn zoons af. Ze stelden de PS4 in op het nieuwe netwerk en het antwoord kwam al snel: net zo snel als beneden! Check.

Conclusie

Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een fantastische oplossing is. Overal in huis nu snel en stabiele WiFi, en geen kabels hoeven trekken. Zelfs op het balkon pingde hij snel, ik kan nu al niet wachten tot de zomer zodat ik lekker in de hangmat kan netflixen en naar podcasts luisteren.

Reageer op artikel:

FRITZ! Powerline test: slimme truc voor supersnel Mesh-WiFi in je hele huis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in