vr 3 jun, 13:35

Zorg

AMERSFOORT We herkennen het allemaal wel, na een mooie zonnige dag kom je knalrood thuis. In Amersfoort vind je daarom aan de Varkensmarkt vanaf donderdag 2 juni de slimme zonnebrandpaal, je kan je hier gratis insmeren en hij toont wanneer je moet smeren.

Goed smeren is belangrijk, maar mensen staan vaak niet stil bij de blijvende schade die verbranding van de huid oplevert. Maar liefst 20% van de Nederlanders krijgt te maken met een vorm van huidkanker.

De zonnebrandpaal aan de Varkensmarkt wordt mogelijk gemaakt door drogisterij DA en helpt voorbijgangers bewust te worden van het belang van smeren. ,,Want als we gaan zonnebaden smeren de meesten zich wel in, maar niet iedereen staat erbij stil dat dat ook nodig is als je een middag gaat winkelen bijvoorbeeld. Terwijl we overal in de buitenlucht kunnen verbranden”, aldus de initiatiefnemers.

HUIDKANKER Huidkanker is, met 52%, de meeste voorkomende kanker in Nederland. Het aantal diagnoses loopt hard op de afgelopen jaren, inmiddels zijn er meer dan 70.000 nieuwe jaarlijkse gevallen. De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon. ,,De oplossing is daarom vrij simpel: Smeren, kleren en weren.”

SMEERADVIES Op de zonnebrandpaal word je geadviseerd of je wel of niet dient te smeren. Dit wordt gedaan op basis van hoe hoog de UV-index, het risico om te verbranden, op dat moment is. Vanaf UV-Index 3 wordt insmeren belangrijk, na 25 minuten kan een onbeschermde huid al roodkleuren. In Nederland loopt het smeerseizoen vanaf ongeveer mei tot en met september.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in