Toen Cristian van der Stoep nog wat jonger was, gamede hij graag als hobby. “Vaak zit je dan in je eentje in je (slaap)kamer en via een headset heb je contact met je teamgenoten. Wat als je die hen in het echt ontmoet en dán een spel speelt?” Cristian zag wel iets in dat concept en startte Rubii GG: een stichting die online én offline game evenementen en activiteiten organiseert.

“Het idee voor Rubii GG begon al in 2010″, vertelt Cristian. In de stadsbibliotheek werd toen een gametoernooi van Mario Kart gespeeld. Ik zou met mijn maatje gaan, maar op het laatste moment kon hij niet. Toen heb ik spontaan aan een wildvreemde, die ik tegenkwam bij de winkel Game Mania, gevraagd of hij met mij een team wilde vormen. Dat wilde hij en we wonnen! We hadden de liefde voor gamen gemeen en hadden het ontzettend leuk samen. Dit moest vaker gebeuren. Zo gezegd, zo gedaan. Samen met een nieuw gamemaatje die aan het toernooi meedeed en wat andere jongeren, ben ik gaan kijken of we vaker een toernooi konden organiseren. Het begin van Rubii Games.”

Goed spel

“Ons bedrijfje heette eerst Rubii Games, maar omdat mensen dachten dat we zelf games maakten hebben we de naam veranderd in Rubii GG. GG is een afkorting voor ‘good game’, iets wat vaak wordt gezegd aan het einde van een spel. In het begin waren we met zo’n zeven man en organiseerden we gametoernooien in meubelzaken of bij een kapper. Uiteindelijk groeiden we zo hard, dat we in het ziekenhuis en gevangenissen mochten komen. We hebben zelfs in 2012 een FIFA voetbaltoernooi met 128 man in de Erasmus Universiteit georganiseerd.”

Ik wilde social gamen inzetten om mensen te verbinden

Een nieuw doel

Cristian ging in 2014 samen met zijn broer ondernemen in de metaalindustrie en het gamen raakte een aantal jaren op de achtergrond. In 2019 werd gevraagd of hij weer iets met Rubii wilde gaan doen. “Ik kwam erachter dat mijn hart niet bij de metaalindustrie lag. Ik wilde iets tofs gaan doen. Uiteindelijk heb ik Rubii Games weer opgepakt. Dit keer had ik een doel voor ogen: social gamen inzetten om mensen met elkaar te verbinden en eenzaamheid tegen te gaan. De activiteiten van Rubii moeten laagdrempelig zijn en toegankelijk voor jong en oud. Als iets met een spelelement wordt aangeboden, doet dit wat met de emoties van mensen.“

Lotgenoten

Er werd in 2020 besloten om van Rubii GG een stichting te maken, omdat ze zich gingen richten op het sociaal-maatschappelijk vlak. “Rubii is er niet alleen voor de gezelligheid, maar ook lotgenoten kunnen elkaar ontmoeten”, vertelt Cristian. “Zo hebben we de Good Game Gang opgezet. Dit is een veilige omgeving waarbij neurodiversiteit centraal staat. Dat betekent dat mensen met ADHD of autisme hier extra aandacht krijgen. Naast het gamen, geven we ook les in mediawijsheid. Soms stellen we confronterende vragen, want wat gebeurt er als je pikante foto’s via het internet verstuurd?”

Je kunt verder lezen onder de foto.

Een livestream van Rubii. | Beeld: Rubii GG

Op de zolder van de bibliotheek

“Door het coronavirus is de opzet van Rubii, het offline met elkaar gamen, tijdelijk veranderd. Maar het online gamen gaat gewoon door. Als we dadelijk weer activiteiten mogen organiseren, hebben we genoeg plannen. We zijn nu in de stadsbibliotheek van Dordrecht bezig met de inrichting van een studio. Dit wordt een ruimte waar we gaan experimenteren met het streamen van games, maken van vlogs, editen van video’s en nog veel meer. Wanneer het weer mogelijk is gaan we hier ook workshops geven over de eerdergenoemde onderwerpen. En dat is niet de enige studio, want we willen er ook één realiseren bij het Da Vinci College, zodat studenten kunnen worden opgeleid voor carrières waarbij digitale marketing niet weg te denken is. Vroeger had je sporters en popartiesten, maar tegenwoordig zijn YouTubers en influencers de nieuwe idolen.”

Benieuwd naar de plannen en activiteiten van Rubii GG? Check dan hun website.

Meer verhalen van Dordtenaren:

  • Jan is stadsgids: ‘Eén van mijn favoriete plekken is een verstopte deur in Pandora’

    Jan Stal was nooit zo bezig met Dordrecht en haar geschiedenis. Hij had een drukke baan in de directie van…

  • Heftig! Jet schreef een roman over haar moeilijke jeugd: ‘Het duurde acht jaar voor het af was’

  • Van racefiets tot vrachtwagen: zo gaan deze Dordtse supermannen om met de coronacrisis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in