Sterrenplafonds

Nu de basisconstructie klaar is, gaan we de drie sterrenplafonds bouwen die de bioscoop van sfeerlicht moeten voorzien. We maken hiervoor gebruik van drie losse LED-lichtmodules met elk een tros van 200 glasvezels met verschillende diktes. Het licht van de LEDs schijnt door de glasvezels heen, en laat deze aan het eind als kleine lichtpuntjes oplichten. Door deze glasvezels over de ruimte verdeeld door het plafond naar beneden te laten schijnen, ontstaat het effect van een sterrenhemel.

 
We bouwen het sterrenplafond uit drie delen, elk met een eigen lichtmodule en 200 glasvezels.

Uiteraard is het niet mogelijk om de glasvezels in het betonnen plafond in te bouwen, daarom maken we drie houten frames voorzien van MDF platen, die we uiteindelijk vlak onder het plafond zullen ophangen. Omdat we glasvezels met verschillende diameters hebben zullen sommige ‘sterren’ feller schijnen dan anderen. We kiezen ervoor om met de fellere sterren de sterrenbeelden zoals die op het noordelijk halfrond te zien zijn uit te beelden. Hiervoor combineren we een sterrenkaart met bouwtekening van het plafond, waarna we de drie delen één voor één met een projector op de houten panelen projecteren, en de sterren aftekenen.


We verdelen een sterrenkaart over de drie plafonddelen en markeren met groen en rood de fellere sterren…


…waarna we deze kaart opknippen, op de drie houten plafonddelen projectoren en de sterren aftekenen.

Hierna is het een kwestie van héél veel gaten boren, de glasvezels hier vanaf de achterzijde doorheen steken en vastlijmen. Vervolgens knippen we de glasvezels aan de onderkant op een centimeter af. Uiteindelijk zullen we ze helemaal kort knippen, maar dat kan pas nadat de plafonddelen in hun definitieve kleur gespoten zijn.


Vanaf de achterzijde steken we alle glasvezels door de geboorde gaten, en lijmen deze aan de houten platen vast…


… waarna we de glasvezels afknippen en de drie platen aan het plafond monteren.

Op deze plaats stond content van een externe website, deze is verwijderd om ongewenste tracking-mogelijkheden te voorkomen.

Deel 3…

In het volgende deel van deze artikelserie monteren we de plafondluidsprekers, gaan we alle benodigde kabels trekken, monteren we de buizen voor de ventilatie en bekleden we de koven met MDF platen. Hou de site dus in de gaten voor het volgende deel van dit project. Heb je tot die tijd vragen, opmerkingen of tips? Reageer dan bij de comments onder dit artikel!

Lees verder in deel 3 van deze artikelserie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in