YouTube wordt bekritiseerd omdat het hard optreedt tegen video’s die China’s vermeende misbruik van Oeigoerse moslims in de provincie Xinjiang documenteren. Reuters heeft vernomen dat YouTube een tiental video’s van Atajurt Kazachse mensenrechten heeft verwijderd en op een gegeven moment het kanaal zelf heeft verwijderd, omdat het het anti-intimidatiebeleid van de site zou hebben geschonden door middel van video’s waarin de verdwijning van mensen in Xinjiang wordt besproken. De site vertelde Atajurt dat het talloze “stakingen” ontving voor video’s waarin mensen identiteitskaarten omhooghielden om te laten zien dat ze familie waren van vermiste inwoners van Xinjiang, waarmee ze een regel overtreden tegen het tonen van gevoelige persoonlijke informatie.

De verwijderingen volgden op rapporten van niet nader genoemde partijen.

YouTube herstelde enkele van de video’s na beroepen, maar legde niet uit waarom sommige van hen buiten beeld bleven. Het bedrijf vroeg Atajurt om enkele ID’s te vervagen of te knippen, maar het kanaal is terughoudend om dit te doen, omdat het de geloofwaardigheid van de video’s zou kunnen schaden. YouTube haalde het kanaal op 15 juni uit de lucht vanwege de vermeende schendingen en herstelde het drie dagen later na “zorgvuldige beoordeling” van een beroep, vertelde een woordvoerder aan Engadget.

Atajurt maakt een back-up van zijn video’s via Odysee, een op blockchain gebaseerd platform, voor het geval YouTube ze verwijdert. Het is echter niet van plan om te stoppen met het vrijgeven van video’s via het platform van Google.

YouTube vertelde Engadget dat het ontvankelijk was voor video’s die mensenrechtenschendingen documenteren, en zich ervan bewust was dat Atajurt geen sinistere bedoeling had bij het tonen van de identiteitskaarten. Het voerde echter aan dat de rechtengroep niet genoeg “educatieve, documentaire, wetenschappelijke en artistieke inhoud” had om een ​​uitzondering op haar beleid toe te staan.

De verwijderingen roepen vragen op over zowel de duidelijkheid van het YouTube-beleid als de oorsprong van de verzoeken. Hoewel Atajurt sommige regels lijkt te hebben overtreden, is het niet zeker hoe dat van toepassing is op elke video, of waarom de groep niet voor een uitzondering telde. Het is ook opmerkelijk dat de verwijderingen na rapporten kwamen, in plaats van YouTube’s eigen moderatiepraktijken. Atajurt zei bezorgd te zijn dat de verwijderingsverzoeken afkomstig zouden kunnen zijn van pro-Chinese facties die verhalen over verschrikkingen in Xinjiang proberen te onderdrukken. YouTube is misschien verstrikt geraakt in een ideologisch gevecht en heeft misschien onbedoeld de partij geholpen die vreselijke daden probeerde te verdoezelen.

Alle door Engadget aanbevolen producten zijn geselecteerd door onze redactie, onafhankelijk van ons moederbedrijf. Sommige van onze verhalen bevatten gelieerde links. Als u iets koopt via een van deze links, kunnen we een aangesloten commissie verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in